Lze ale nyní nakoupit výhodně náhradní nádoby a sklenice . Máme už poslední kusy.
Kontejnér 1l | 800,- | nemáme |
Kontejnér 2l | 900,- | |
Kontejnér 3l | 950,- | |
Sklenice 0,5 l | 800,- | |
Sklenice 1,0 l | 800,- | |
Sklenice 1,5 l | 900,- | |
universální víčko malé | 800,- | |
universální víčko velké | 900,- |
Merlino vytváří VAKUUM uvnitř nádob - uchovává potraviny dlouhý čas se zachovalými organoleptickými (prospěšnými pro tělo) vlastnostmi.
MERLINO výrazně zpomaluje oxidační procesy, prodlužuje dobu uchovávání potravin v průměru 3x - 7x oproti běným, standardním podmínkám za normální teploty, v chladničce i v mrazničce.
Vynikající výsledek - jídlo zůstává čerstvé, s původním zabarvením a vůní co nejdéle.
Snižování kvality potravin (kvasné a hnilobné procesy, žluknutí tuků, zhnědnutí zeleniny) je způsobeno více faktory fyzikálními i biologickými: světlem, teplotou, přístupem vzduchu ( především kyslíkem v něm obsaženým) a mikroorganismy (bakterie, plísně, kvasinky, paraziti, podbuněčné organismy). Aby k tomuto nedocházelo, byl vytvořen pro domácí použití praktický systém Merlino. Jednoduchou manipulací v několika vteřinách Merlino vytváří v nádobě vakuum.
El. příkon: 20 W. Hladký elegantní design generátoru Merlino ukrývá elektromotor a kónus pro odčerpání vzduchu, pro vytváření vakua. Kónus je přikládán na chlopeň kontejneru nebo sklenice - uprostřed víčka.
Sledovat průběh odsávání můžete graficky na indikátoru. Konstrukce Merlina je velmi praktická , během několika vteřin máte přístroj k dispozici, snadno a rychle jej opět uklidíte.
Jsou o obsahu 1 , 2 a 3 litry, ze skleněného materiálu, odolného proti poškrábání, proti horku i chladu. Speciální víčka kontejneru umožňují vytvořit ideální prostředí pro potraviny v pokojové teplotě, v chladničce či v mrazničce. Potraviny můžete rovněž ohřívat v mikrovlnné troubě - bez víčka. Vyvarujte se náhlým změnám teplot !! Nádoby - kontejnery Merlino jsou ideální pro maso, ryby, ovoce, zeleninu, lahůdky, sýry, a též všechny druhy vařeného jídla.
Jsou to kontejnery válcovitého tvaru o kapacitě 0,5 , 1 a 1,5l - rovněž ze skla, odolného proti poškrábání , také mají speciální víčka s chlopní. Sklenice jsou vhodné pro různé suché potraviny (těstoviny, rýži, suchary, sušené ovoce, čaj, kávu, koření, luštěniny atd.), podobně jako též pro marmeládu, majonézu, šťávy, naloženou zeleninu atd.
Jsou vyrobeny ve 2 velikostech: pro nádoby o průměru 4-8 cm a pro větší nádoby o průměru 8-16 cm. Všechny víčka jsou vytvořena z netoxického plastu, vyvinutého v biologicko-chemických laboratořích, odolného proti nárazu. Víčka jsou opatřena speciální chlopní a ze silikonové široké gumy, zaručující dokonalé hermetické odsátí vzduchu v kontejneru. Merlino universální víčka mají velice široký silikonový lem umožňující použití víčka u všech nádob ( hrnce, konvice, šálky...) .
Čerstvé jídlo | Standardní podmínky | MERLINO |
hovězí | 3 dny | 8 dnů |
vepřové | 2 | 6 |
maso s kostí | 2 | 6 |
ryba | 2 | 4 |
uzeniny | 3-5 | 15 |
ovoce | 6 | 15 |
syrová zelenina | 2 | 10 |
omytý zelený salát | 4 | 15 |
nakrájené plátky masa | 4-6 | 25 |
tavené mléčné produkty a sýry | 7 | 15 |
ementálský sýr | 15 | 60 |
sýr parmazán | 21 | 60 |
víno | 3 | 15 |
alko- a nealko- nápoje perlivé | 5-7 | 20 - 30 |
vařená jídla - obecně | 2-3 | 8-12 |
zeleninová polévka | 2 | 10 |
pasta s masovou šťávou | 2 | 8 |
vařené maso | 5 | 12 |
krémové a šlehačkové dorty | 2 | 7 |
Uvedené tabulky obsahují pouze směrné hodnoty, poněvadž trvanlivost potravin závisí také na jejich počáteční svěžesti, metody přípravy a na správném používání MERLINA.
Vakuové prostředí umožňuje uchovat všechny potraviny v chladu podstatně delší dobu. Chrání před oxidací, , brání rozkladu biologicky aktivních látek fermentací - vnitřními enzymy a brání též ztrátě původní chutě.
Vakuový systém obzvláště chrání potraviny před dehydratací (ztráty vody), načichnutí potravin v mrazničce a ztráty původní chuti. Všechna zelenina musí být důkladně očištěna a vysušena. Maso nemá být ve větší dávce než 2 kg v kontejnéru.
Čerstvé jídlo | Standardní podmínky | MERLINO |
chléb | 2 dny | 7 dnů |
Suché potraviny | ||
Suchary | 120 | 1 rok |
Pasta | 180 | 1 rok |
rýže | 180 | 1 rok |
ovoce | 180 | 1 rok |
káva | 150 | 1 rok |
čaj | 150 | 1 rok |
Všechny suché potraviny: těstoviny, rýže, suchary, sušené ovoce, čaj, kávu, koření, luštěniny atd. Vakuový systém obzvláště chrání před parazity, plísněmi, bakteriemi a jinými mikroby, udržuje původní barvu a chuť u potravin) . Dále všechny potraviny jako např. džem, med, naložená zelenina a sýry.
Působením kyslíku maso snadno oxiduje, dochází k nepříjemnému páchnutí a ztrátě chuti. Ve vakuových podmínkách maso podléhá daleko méně vlastním oxidačním procesům, anaerobní metabolické procesy (s tvorbou CO2) inhibují (brání růstu) aerobům (bakteriím citlivých na kyslík), a tím je bržděn rozklad masa. Ve srovnání s běžnými podmínkami, ve vakuovém systému MERLINA bakteriální flóra neroste, zůstává konstantní či dokonce hyne. Povrchová degradace masa je zpomalena až zastavena ( možné dobře kontrolovat zrakem) . Tuk v mase nežlukne a bílkovinné komponenty zůstávají kvalitní.
Ve vakuovém prostředí povrch masa vykazuje hnědší zabarvení (přítomnost myoglobinu) , po otevření kontejneru typická červená barva masa se vrací. Ve vakuovém prostředí se nemění chuť, křehkost masa, pro lepší a delší uchování je vhodné skladování v chladničce.
Ryby jsou ještě choulostivější než maso. Možnost delšího skladování ryb vždy byla jednou ze základních podmínek úspěchu v průmyslu zpracování ryb. Toto umožnilo využití chladniček, další prodloužení trvanlivosti umožňuje vakuové skladování. Většina bakteriálních kmenů v nepřítomnosti kyslíku neroste. Jediný nebezpečný mikrob, který může růst ve vakuovém prostředí je Clostridium botulinum typu E, které roste v teplotách od 3 st.Celsia. Tyto bakterie produkují botulotoxiny. Jejich produkce v teplotách pod 10 st. Celsia je sice pomalá, ale během 3-5 dnů může být významná. Tento toxin je destruován kvalitní tepelnou úpravou.
Vakuové prostředí výrazně umožňuje prodloužit skladování:
Uzeniny a šunka velmi brzy oxidují a jsou v krátké době nepohledné, na krajích osychají. Pomocí MERLINA lze tomu zabránit.
Vakuum zabraňuje vzniku pachů, plísní a nežádoucímu kvašení, degradaci proteinů.
Průmyslové uchovávání těchto potravin již dlouhý čas umožňovalo dlouhodobé využití v restauracích a jiných prostorách. Nyní s pomocí Merlina je totéž možné i v domácích podmínkách.
Jsou-li uchovávány v pokojové teplotě rozvíjí se rychle plísňové procesy a žluknutí. Vakuové prostředí neumožňuje rozvoj těchto organismu a umožňuje delší skladování mléčných produktů se zachování vlastností biologicky prospěšných.
Zaměstnaní lidé jsou stále pod tlakem. S MERLINEM si můžete naplánovat týdenní jídelní lístek a pracovně náročné pokrmy předem připravit a máte perfektní menu hotové. Vařená jídla - maso , drůbež, zvěřina, ryby, vejce s majonézou - skladovaná ve vakuovém prostředí významně brání rozvoji mikroorganismům a i v teplotách kolem 3-4 st C významněji zamezují množení nebezpečným Clostridií a jiným anaerobům.
Díky vakuovému prostředí MERLINA máte k dispozici lisované ovocné šťávy a džusy, čerstvé mléko, zeleninové kaše atd. aniž by změnily důležité výživné látky, příp. chuť potravin.
Stávají se někdy obětí polétavého hmyzu, který si v nich udělá hnízdo a naklade vajíčka. Vlhkost podporuje vznik plísní, které mohou vytvářet jedovaté aflatoxiny. Suché potraviny mohou být skladovány ve vakuovém prostředí MERLINA po velice dlouhou dobu , což je využíváno i průmyslově.
Většinou se kupují ve vakuovém balení. Problém nastane po otevření. S MERLINEM zůstanou stále čerstvé a voňavé jako první den.
Tyto pokrmy mají za nepřítele vlhkost, která podporuje vznik plísní. Merlino tomu zamezí, keksy, pečivo a sladké moučníky déle vydrží a jsou čerstvé jako právě upečené.
Vakuové prostředí neumožňuje rozvoj plísním a dalším mikroorganismů , umožňuje delší skladování těchto produktů se zachováním vlastností a látek biologicky prospěšných ( především organických kyselin a vitamínů).