ikona01-merlino.jpg

Vakuový systém Merlino - kvalitní a dlouhodobé uchovávání potravin. Vaksy systém. Biologická kvalita stravy.

V současné době je tento výrobek vyprodán .
výrobní italská firma ukončila produkci.

Lze ale nyní nakoupit výhodně náhradní nádoby a sklenice . Máme už poslední kusy.

Ceny náhradních nádob u Merlina

Kontejnér 1l800,- nemáme
Kontejnér 2l900,-
Kontejnér 3l950,-
Sklenice 0,5 l800,-
Sklenice 1,0 l800,-
Sklenice 1,5 l900,-
universální víčko malé800,-
universální víčko velké900,-

Merlino - mechanismus, vlastnosti.

Merlino vytváří VAKUUM uvnitř nádob - uchovává potraviny dlouhý čas se zachovalými organoleptickými (prospěšnými pro tělo) vlastnostmi.

MERLINO výrazně zpomaluje oxidační procesy,
prodlužuje dobu uchovávání potravin v průměru 3x - 7x oproti běným, standardním podmínkám za normální teploty, v chladničce i v mrazničce.

Vynikající výsledek - jídlo zůstává čerstvé, s původním zabarvením a vůní co nejdéle.

Snižování kvality potravin (kvasné a hnilobné procesy, žluknutí tuků, zhnědnutí zeleniny) je způsobeno více faktory fyzikálními i biologickými: světlem, teplotou, přístupem vzduchu ( především kyslíkem v něm obsaženým) a mikroorganismy (bakterie, plísně, kvasinky, paraziti, podbuněčné organismy). Aby k tomuto nedocházelo, byl vytvořen pro domácí použití praktický systém Merlino. Jednoduchou manipulací v několika vteřinách Merlino vytváří v nádobě vakuum.

Z čeho se skládá MERLINO - Complete kit

obsah03-merlino-content-magazin.jpg

Vakuový generátor

El. příkon: 20 W. Hladký elegantní design generátoru Merlino ukrývá elektromotor a kónus pro odčerpání vzduchu, pro vytváření vakua. Kónus je přikládán na chlopeň kontejneru nebo sklenice - uprostřed víčka.

Sledovat průběh odsávání můžete graficky na indikátoru. Konstrukce Merlina je velmi praktická , během několika vteřin máte přístroj k dispozici, snadno a rychle jej opět uklidíte.

Kontejnery = čtvercové nádoby

Jsou o obsahu 1 , 2 a 3 litry, ze skleněného materiálu, odolného proti poškrábání, proti horku i chladu. Speciální víčka kontejneru umožňují vytvořit ideální prostředí pro potraviny v pokojové teplotě, v chladničce či v mrazničce. Potraviny můžete rovněž ohřívat v mikrovlnné troubě - bez víčka. Vyvarujte se náhlým změnám teplot !! Nádoby - kontejnery Merlino jsou ideální pro maso, ryby, ovoce, zeleninu, lahůdky, sýry, a též všechny druhy vařeného jídla.

Sklenice

Jsou to kontejnery válcovitého tvaru o kapacitě 0,5 , 1 a 1,5l - rovněž ze skla, odolného proti poškrábání , také mají speciální víčka s chlopní. Sklenice jsou vhodné pro různé suché potraviny (těstoviny, rýži, suchary, sušené ovoce, čaj, kávu, koření, luštěniny atd.), podobně jako též pro marmeládu, majonézu, šťávy, naloženou zeleninu atd.

Universální víčka

Jsou vyrobeny ve 2 velikostech: pro nádoby o průměru 4-8 cm a pro větší nádoby o průměru 8-16 cm. Všechny víčka jsou vytvořena z netoxického plastu, vyvinutého v biologicko-chemických laboratořích, odolného proti nárazu. Víčka jsou opatřena speciální chlopní a ze silikonové široké gumy, zaručující dokonalé hermetické odsátí vzduchu v kontejneru. Merlino universální víčka mají velice široký silikonový lem umožňující použití víčka u všech nádob ( hrnce, konvice, šálky...) .

Orientační časové lhůty u potravin,
které jsou uchovávány v běžných podmínkách a v Merlinu

Čerstvé jídloStandardní podmínkyMERLINO
hovězí3 dny8 dnů
vepřové26
maso s kostí26
ryba24
uzeniny3-515
ovoce615
syrová zelenina210
omytý zelený salát415
nakrájené plátky masa4-625
tavené mléčné produkty a sýry715
ementálský sýr1560
sýr parmazán2160
víno315
alko- a nealko- nápoje perlivé5-720 - 30
vařená jídla - obecně2-38-12
zeleninová polévka210
pasta s masovou šťávou28
vařené maso512
krémové a šlehačkové dorty27

Uvedené tabulky obsahují pouze směrné hodnoty, poněvadž trvanlivost potravin závisí také na jejich počáteční svěžesti, metody přípravy a na správném používání MERLINA.

A. V LEDNIČCE
(od +3 do +5 st Celsia):

Vakuové prostředí umožňuje uchovat všechny potraviny v chladu podstatně delší dobu. Chrání před oxidací, , brání rozkladu biologicky aktivních látek fermentací - vnitřními enzymy a brání též ztrátě původní chutě.

B. V MRAZNIČCE:

Vakuový systém obzvláště chrání potraviny před dehydratací (ztráty vody), načichnutí potravin v mrazničce a ztráty původní chuti.
Všechna zelenina musí být důkladně očištěna a vysušena. Maso nemá být ve větší dávce než 2 kg v kontejnéru.

Čerstvé jídloStandardní podmínkyMERLINO
chléb2 dny7 dnů
Suché potraviny  
Suchary1201 rok
Pasta1801 rok
rýže1801 rok
ovoce1801 rok
káva1501 rok
čaj1501 rok

C. PŘI POKOJOVÉ TEPLOTĚ :

Všechny suché potraviny: těstoviny, rýže, suchary, sušené ovoce, čaj, kávu, koření, luštěniny atd. Vakuový systém obzvláště chrání před parazity, plísněmi, bakteriemi a jinými mikroby, udržuje původní barvu a chuť u potravin) . Dále všechny potraviny jako např. džem, med, naložená zelenina a sýry.

Význam vakuového balení pro jednotlivé typy potravin

Maso

Působením kyslíku maso snadno oxiduje, dochází k nepříjemnému páchnutí a ztrátě chuti. Ve vakuových podmínkách maso podléhá daleko méně vlastním oxidačním procesům, anaerobní metabolické procesy (s tvorbou CO2) inhibují (brání růstu) aerobům (bakteriím citlivých na kyslík), a tím je bržděn rozklad masa. Ve srovnání s běžnými podmínkami, ve vakuovém systému MERLINA bakteriální flóra neroste, zůstává konstantní či dokonce hyne. Povrchová degradace masa je zpomalena až zastavena ( možné dobře kontrolovat zrakem) . Tuk v mase nežlukne a bílkovinné komponenty zůstávají kvalitní.

Ve vakuovém prostředí povrch masa vykazuje hnědší zabarvení (přítomnost myoglobinu) , po otevření kontejneru typická červená barva masa se vrací. Ve vakuovém prostředí se nemění chuť, křehkost masa, pro lepší a delší uchování je vhodné skladování v chladničce.

Ryby

Ryby jsou ještě choulostivější než maso. Možnost delšího skladování ryb vždy byla jednou ze základních podmínek úspěchu v průmyslu zpracování ryb. Toto umožnilo využití chladniček, další prodloužení trvanlivosti umožňuje vakuové skladování. Většina bakteriálních kmenů v nepřítomnosti kyslíku neroste. Jediný nebezpečný mikrob, který může růst ve vakuovém prostředí je Clostridium botulinum typu E, které roste v teplotách od 3 st.Celsia. Tyto bakterie produkují botulotoxiny. Jejich produkce v teplotách pod 10 st. Celsia je sice pomalá, ale během 3-5 dnů může být významná. Tento toxin je destruován kvalitní tepelnou úpravou.

Vakuové prostředí výrazně umožňuje prodloužit skladování:

  • 8 dnů u tresky při 2 °C
  • 8 dnů u filletů při 3 °C
  • 10 dnů u platejse v ledu

Uzeniny

obr3.jpg, 14 kB

Uzeniny a šunka velmi brzy oxidují a jsou v krátké době nepohledné, na krajích osychají. Pomocí MERLINA lze tomu zabránit.

Sýry

Vakuum zabraňuje vzniku pachů, plísní a nežádoucímu kvašení, degradaci proteinů.

Lahůdky - delikatesy

Průmyslové uchovávání těchto potravin již dlouhý čas umožňovalo dlouhodobé využití v restauracích a jiných prostorách. Nyní s pomocí Merlina je totéž možné i v domácích podmínkách.

Mléčné produkty

Jsou-li uchovávány v pokojové teplotě rozvíjí se rychle plísňové procesy a žluknutí. Vakuové prostředí neumožňuje rozvoj těchto organismu a umožňuje delší skladování mléčných produktů se zachování vlastností biologicky prospěšných.

Vařená jídla

Zaměstnaní lidé jsou stále pod tlakem. S MERLINEM si můžete naplánovat týdenní jídelní lístek a pracovně náročné pokrmy předem připravit a máte perfektní menu hotové. Vařená jídla - maso , drůbež, zvěřina, ryby, vejce s majonézou - skladovaná ve vakuovém prostředí významně brání rozvoji mikroorganismům a i v teplotách kolem 3-4 st C významněji zamezují množení nebezpečným Clostridií a jiným anaerobům.

Nápoje

Díky vakuovému prostředí MERLINA máte k dispozici lisované ovocné šťávy a džusy, čerstvé mléko, zeleninové kaše atd. aniž by změnily důležité výživné látky, příp. chuť potravin.

obr4.jpg, 23 kB

Suché potraviny

Stávají se někdy obětí polétavého hmyzu, který si v nich udělá hnízdo a naklade vajíčka. Vlhkost podporuje vznik plísní, které mohou vytvářet jedovaté aflatoxiny. Suché potraviny mohou být skladovány ve vakuovém prostředí MERLINA po velice dlouhou dobu , což je využíváno i průmyslově.

Káva a čaj

Většinou se kupují ve vakuovém balení. Problém nastane po otevření. S MERLINEM zůstanou stále čerstvé a voňavé jako první den.

Pečivo a sladké moučníky

Tyto pokrmy mají za nepřítele vlhkost, která podporuje vznik plísní. Merlino tomu zamezí, keksy, pečivo a sladké moučníky déle vydrží a jsou čerstvé jako právě upečené.

Ovoce a zelenina

Vakuové prostředí neumožňuje rozvoj plísním a dalším mikroorganismů , umožňuje delší skladování těchto produktů se zachováním vlastností a látek biologicky prospěšných ( především organických kyselin a vitamínů).